Bestående eller inte bestående – det är frågan.

Özgür Bal Cloud Computing, Drift i molnet Leave a Comment

Bestående moln eller inte? Det är frågan.

Shakespeare hade liknande frågor.

Allt eftersom fler och fler tar sig till molnet för sin drift dyker både fördelar och nackdelar upp med olika leverantörer och deras tjänster.

En sak som skiljer olika leverantörer är hur deras virtuella maskiner (servrar) är bestående eller elastiska.  En av de ledande leverantörerna, Amazon, använder sig av elastiska servrar. Detta innebär i korthet att ingen data är bestående – dvs när du stänger ner servern har du inte datan kvar. Du måste alltså ta till andra sätt, och många gånger flera steg, för att spara din data och för att sedan kunna återstarta din server.

En virtuell server med bestående data fungerar precis som en vanlig server genom att du kan stänga ner servern och starta upp den igen utan att förlora din data.

Båda typerna av virtuella servrar har samma fördelar i att det går mycket snabbt går att starta upp en ny och till exempel öka eller sänka kraften som en server har (processorer eller minne till exempel).

Amazon har nu en lösning som de kallar för ESB-boot som bla Jonathan Sulo skrev några rader om. Han har jobbat fram en liten guide för andra att använda. Ta gärna en titt på artikeln här – men oj vad mycket mer jobb. Du får nämligen använda dig av flera steg samt att du måste agera olika, beroende på vilket operativsystem du använder. Vi tycker det ser väldigt krångligt ut och vi är glada att våra kunder inte behöver använda detta tack vare våra varaktiga virtuella servrar, som alltid har bestående data. Starta och stäng dina servrar utan att oroa dig för att du skall förlora någon data.