Hur ser det ut med latency från Sydamerika till Europeiska datacenters?

johan Molnet, Prestanda Leave a Comment

Cloud computing in Brazil?

Jag hade nöjet att vara en av de personer som har fått tilldelat uppgiften att spendera tid i Sydamerika för att välja vilka partners vi kommer jobba med. Vi har träffat otaliga företag i Sao Paulo och Buenos Aires. Huvudsakliga syftet är att välja bland annat vilka datacenters vi kommer använda för våra kommande City Cloud-noder – utanför Sverige.

Vi är i full färd att expandera i Sverige och ytterligare en nod kommer finnas tillgänglig (då i Stockholm) så att man enkelt skall kunna lastbalansera mellan datacenters. Nya PaaS-tjänster kan med fördel utnyttjas över flera noder – som tex Gigaspaces eller Cloud Foundry. Utöver det expanderar vi som sagt utanför Sveriges gränser och har som mål att erbjuda City Cloud-noder i både Nordamerika och Sydamerika. Mycket spännande för oss som får vara del av det förberendande arbetet.

Utan tvekan håller de datacenters som vi besökte en hög standard. Men det kommer till ett pris som vi inte är vana vid i Europa eller USA. Infrastrukturen har inte riktigt hängt med så bandbredd handlar om flera gånger i pris. Det kommer självklart även reflekteras i våra priser ut – men vi räknar med att erbjuda de bästa priserna i förhållande till region. Vi kommer också snart att presentera de personer som kommer driva våra tjänster i respektive region.

Då jag var i Buenos Aires tog jag också chansen att testa prestanda och accesstider för City Cloud i Sverige samt även några av dess Europeiska konkurrenter. Självklart är det att förväntat att accesstiderna är klart längre från Sydamerika än när man testar i Europa. City Cloud ställdes mot VPS.NET, Amazon EC2 samt Rackspace. Vi testade deras Europeiska datacenters. Kör du mot USA är det att förvänta klart bättre accesstider då trafiken till Sydamerika går via USA och därmed har klart kortare avstånd.

Om du klickar på bilden nedan får du en större bild och det är lite lättare att läsa. Vad vi ser är att när det gäller accesstiderna handlar det om sekunder att nå fram och få svar. City Cloud hamnar på en snittid på 335 ms men slår konkurrenterna med mer än en hel sekund. Amazon EC2 kniper andraplatsen med 428 ms i access tid och Rackspace och VPS.NET tar ytterligare tid som ni ser. Det varierar rätt rejält där kortaste accesstiden hamnade på 274 ms för City Cloud och längsta på hela 722 för Rackspaces datacener i Storbritannien.

Tittar vi sedan mer på prestanda generellt och låter testet ladda ner filer så ser vi att variationen är mindre. City Cloud lyckas vara snabbast på ca 12 sekunder. VPS.NET kommer in på en tid som är liknande medans Rackspace halkar iväg på nästan 17 sekunder. VPS.NET hade bästa hastighet på transfern men accesstider drog ner totalen.

BlogpostCityCloud2

Att jämföra accesstider från Europa till Europa är självklart mycket snabbare än Sydamerika till Europa. Vi är dock lite förvånade att se de stora skillnaderna mot vårt förra test. Att nå 700 ms är helt enkelt alldeles för mycket även om viss latency kan vara ok om man kör en vanlig webbplats. Jobbar du däremot med spel som kräver väldigt låg latency måste servrarna placeras ut strategiskt för att alla skall få bästa upplevelsen. Det är uppenbart att både Google och dina kunder kräver bättre och bättre prestanda och accesstider. Något vi alla måste ta hänsyn till.