Ny image – Minecraft server

Özgür Bal Molnet Leave a Comment

minecraftCity Cloud är en riktigt flexibel plattform som låter oss erbjuda dig en mängd olika operativsystem och förinstallerad programvara. Förutom helt fristående images med enbart operativsystem såsom Windows och Ubuntu har vi även en Ruby-image, en LAMP-server och övervakningsverktyget op5 cloud monitor. Vi kommer att fortsätta att skapa färdiga images för allehanda behov och denna veckan har vi fokuserat på att sätta ihop en image för alla Minecraftspelare där ute.

Vad är Minecraft?

Minecraft är ett fenomen som har utvecklats av Mojang under ett antal år och som släpptes i november 2011. Spelet ser och känns vid fösta anblicken väldigt enkelt och oslipat men det är just detta som också är dess skönhet. Du är en karaktär i en pixlig och kantig värld där du kan slåss mot olika djur men framförallt bygga… ja, precis vad du vill.

Spelts geniala och lekfulla utformning av ett universum i miniatyr har fått tusentals spelare världen över att skapa alla möjliga och omöjliga saker i spelet. Det finns fort, bergochdalbanor, “datorer” och även gigantiska modeller av exempelvis USS Enterprise från Star Trek.

Det finns massor av olika konstruktioner att beundra, sök bara efter “Minecraft” på Youtube så har du lite att göra ett par timmar framöver.

Minecraft har även multiplayer-läge och även andra lägen där du kan samarbeta eller kriga mot vännerna.

minecraft-single

Din helt egna Minecraftserver

minecraft-overviewerFör att kunna spela måste du skapa ett konto och köpa spelet (eller testa den enkla versionen som du kan lira direkt i din webbläsare). Du kan även ladda ned minecraft servern, helt gratis här. Servern är skriven i Java och det är bara att hämta hem den och installera den på din egna dator, server eller i City Cloud.

Processen är inte jättesvår men det kräver att man har lite koll på hur man ställer in saker och ting. Just därför har vi förenklat processen genom att släppa en färdig image i City Cloud, det är bara att klicka sig in och installera den så är allt klart.

 

Vår Minecraft image

Självklart är vi ett par stycken på kontoret som lirar Minecraft så vi nöjde oss inte med en enkel installation av Minecraftservern. Vi gjorde vissa modifieringar och lade till lite gott och blandat.

  • Officiella Minecraft game server, version: 1.1
  • Ett init script från Athenus (som i sin tur använder följande init script). Det här scriptet låter dig starta, stoppa och starta om servern samt att ta backuper och få ut loggfiler.
  • Scriptet gör också så att du kan ladda en värld direkt från en Ramdisk. Detta är väldigt användbart för virtuella maskiner och ger dig en ännu bättre spelupplevelse när du korsar olika regioner.
  • Minecraft Overviewer (Från Github), ihop med en webbserver (nginx) så att du kan visa din värld direkt från din webbläsare, precis som i Google Maps. Klistra bara in IP-adressen i din webbläsare.
  • Sist men inte minst tweakade vi scriptet till att stödja realtidskonfigurering av processorer och minne. Detta betyder att du kan skala om din server i City Cloud och kanske addera mer cpu och RAM-minne och Minecraftservern kommer då automatiskt att använda alla resurser som är tillgängliga. Det fungerar precis på samma sätt åt andra hållet.

Vi rekommenderar att man har minst 1GB RAM-minne på sin virtuella server.

Dags att lira!

Då är det bara att börja lira. När du har skapat ett konto i City Cloud är det bara att gå till vår App Center och välja att installera vår Minecraft image. Det tar några minuter att skapa servern och sedan är du i princip igång.

Du kan såklart nå din maskin via SSH och ändra precis vad du vill, det är förstås fortfarande din helt egna server.

Det var allt för denna gången. Vi kommer att återkomma med en komplett guide i hur man installerar en Minecraftserver från allra första början, ihop med de funktioner som vi själva installerat på vår server.

 

Happy gaming!