Migrera dina servrar till City Cloud OpenStack – del 1

Özgür Bal City Cloud, OpenStack Leave a Comment

Under den direktsända genomgången och frågestunden om City Cloud OpenStack dök det upp en fråga som särskilt fångade min uppmärksamhet.

En av deltagarna frågade utvecklarna om det finns eller kommer finnas ett verktyg för att migrera existerande servrar i den gamla plattformen till den nya, OpenStack-baserade plattformen. Svaret var att det inte finns något verktyg som automatiskt sköter migreringsprocessen i nuläget. Därför tänkte jag beskriva hur enkelt det är att göra en manuell migrering och här är första delen i min guide.

Det här diagrammet visar ett förenklat flöde som jag följer för att flytta maskiner från den gamla till den nya plattformen. I mitt fall passar jag även på att uppgradera från CentOS 6 till 7.

moving_gen1_to_openstack

Jag har definierat följande steg:

  • Analys (Analysis)
  • Driftsättning (Deploy)
  • Sammanlänka (Interconnect)
  • Migrering/syncning av data (Migrate/Sync Data)
  • Byt eller sätt temporära DNS referenser (Switch or Set temporary DNS references)
  • Testning (Testing)
  • Ta ur bruk (Decommission)

I den här artikeln går jag enbart igenom stegen Analys och Driftsättning.

 

1. Analys

Det viktigaste steget av dem alla. Du behöver veta exakt vad du har i den gamla plattformen (Generation 1) och hur du vill sätta upp detta i den nya, OpenStack-baserade plattformen. Eftersom att OpenStack erbjuder mycket mer funktionalitet och gör din servermiljö ännu mer skalbar, anser jag att du behöver ta tillfället i akt och se över och förstärka din infrastruktur.

Till exempel gjorde jag en grundläggande genomgång av både nätverk och lagring (volymer). Jag kommer även att använda mig av den lastbalansering som finns i City Cloud OpenStack, Säkerhetsgrupper, Keypairs och så snart det är tillgängligt – privata images. Det är det här jag menar, se till att du har en klar bild av hur din infrastruktur ska se ut och dokumentera de funktioner du vill använda dig av.

 

2. Driftsättning

Nu börjar det roliga. Kontrollpanelen i City Cloud är intuitivt och låter dig skapa servrar och konfigurera både nätverk, volymer och annat väldigt snabbt. Om du ska köra igång en stor servermiljö hade jag personligen valt att scripta driftsättningen genom att dra nytta av den API-funktionalitet som finns tillgänglig. En förutsättning är att du är bekant med API:et och dess syntax samt att du har hyfsad koll på scriptning.

Mer information om hur du driftsätter servrar och miljöer i City Cloud finns i den här videon där två av de utvecklare som har hjälpt till att ta fram City Cloud OpenStack går igenom hela systemet: https://www.citycloud.se/openstack/genomgang-av-openstack-och-fragor-fran-vara-tittare-video/

I nästa artikel kommer jag berätta hur du sammanlänkar din generation 1 -servermiljö med den nya miljö som du har skapat i den OpenStack-baserade. Jag tipsar även om hur du enklast och smidigast flyttar data.

Sätt igång och förbered din migrering och framförallt – Ha roligt!

 

creative commons licensed ( BY ) flickr photo shared by tec_estromberg

 

 

Luc Van Steen

Luc Van Steen

Luc är en IT Specialist/konsult åt en av världens största IT-företag med ett huvudsakligt fokus på infrastruktur och integration. Nätverk, säkerhet, lagring, virtualisering, Linux, Windows och Scriptning är några av Lucs kunskapsområden. Luc är en av våra artikelförfattare i City Cloud bloggen och skriver om allt från de senaste nyheterna inom branschen till tips och trix för City Cloud användare.